Written by 13:47 Receptek

Paradicsomszósz télire – Házi recept, tartósítás, praktikák és ízesítési tippek

Paradicsomszósz télire

A házi paradicsomszósz télire az egyik legkedveltebb befőzési forma a konyhában, hiszen egész évben felhasználható és számos étel alapjául szolgál. A nyári napérlelte paradicsomok zamata egy üvegbe zárva bármelyik hideg téli napon visszahozza a nyár ízeit. Legyen szó pizzáról, tésztáról, lecsóról, rakott zöldségről vagy akár egy gyors paradicsomos húsgombócról – a házi paradicsomszósz mindig jól jön.

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan készíthetsz el saját paradicsomszószt télire: milyen alapanyagokat válassz, hogyan dolgozd fel őket, milyen fűszerezéssel dolgozz, hogyan tartósítsd biztonságosan, és hogyan tárold. Emellett tippeket kapsz különleges változatokhoz is, például bazsalikomos, csípős vagy zöldséges paradicsomszószhoz.

Miért érdemes házi paradicsomszószt készíteni télire?

A bolti paradicsomszószok gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot, mesterséges tartósítószert, adalékanyagokat vagy sűrítőket. A házi változat ezzel szemben:

  • Csak természetes alapanyagokat tartalmaz
  • A saját ízlésedre szabható
  • Olcsóbban előállítható nagyobb mennyiségben
  • Hosszú távon fenntarthatóbb és környezetbarát
  • Kiváló módja a szezonális alapanyagok tartósításának

A nyári bőség idején olcsón és frissen juthatunk paradicsomhoz, amelyet befőzve hónapokig élvezhetünk.

Milyen paradicsomot válassz a szószhoz?

A paradicsomszósz minősége elsősorban a felhasznált paradicsom fajtájától és érettségétől függ. A legideálisabb a húsos, kevés levet tartalmazó fajta, ilyen például:

  • Lucullus – kiváló befőzéshez, kevés mag és sűrű hús
  • San Marzano – olasz, hosszúkás, gazdag ízű fajta
  • Roma – szintén húsos, sűrű állagú
  • Kecskeméti fajták – magyar kertek kedvelt paradicsomai

Fontos, hogy a paradicsom:

  • Érett legyen, de ne túlérett
  • Ne legyen rohadt, repedt vagy penészes
  • Lehetőleg napérlelte, nem hűtőből való

A megfelelő paradicsommal könnyebb a feldolgozás, jobb az íz és hosszabb az eltarthatóság.

Alaprecept: Klasszikus paradicsomszósz télire

Hozzávalók (kb. 5 literhez):

  • 8 kg érett paradicsom
  • 3 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor (opcionális)
  • 1 nagy csokor friss bazsalikom vagy 2 evőkanál szárított
  • 1 közepes fej vöröshagyma (opcionális)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Citromlé vagy tartósítószer (nátrium-benzoát vagy befőzőcukor) ízlés szerint

Elkészítés lépésről lépésre

1. Előkészítés

A paradicsomokat alaposan megmossuk. A héj eltávolításához érdemes őket leforrázni: néhány másodpercre lobogó vízbe mártjuk, majd hideg vízbe tesszük, így a héjuk könnyedén lehúzható. A magokat is eltávolíthatjuk, ha homogénebb szószt szeretnénk.

2. Darabolás, passzírozás

A paradicsomokat felkockázzuk vagy robotgépben pürésítjük. Ha teljesen sima szószt szeretnénk, passzírozzuk át (pl. paradicsompasszírozóval), így a magok és a héj nem kerül a szószba.

3. Fűszerezés és főzés

Az olívaolajat egy nagy edényben felhevítjük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, majd néhány perc pirítás után a fokhagymát is. Ráöntjük a paradicsomot, megsózzuk, és hozzáadjuk a bazsalikomot. Közepes lángon, gyakori keverés mellett 1,5–2 órán át főzzük, amíg besűrűsödik.

4. Tartósítás

A kész szószt forrón, steril üvegekbe töltjük. Minden üveg tetejére kevés citromlevet csöpögtetünk vagy 1 késhegynyi tartósítószert teszünk, majd azonnal lezárjuk.

5. Dunsztolás

Az üvegeket fejjel lefelé fordítva meleg takarók közé tesszük, és legalább 24 órán át hagyjuk lassan kihűlni. Ezután sötét, hűvös helyen hónapokig eltarthatók.

Variációk és különleges ízesítések

Csípős paradicsomszósz

A paradicsomhoz főzés közben adj hozzá:

  • 1–2 db apróra vágott erős paprikát
  • Egy kevés őrölt chilipelyhet
  • 1 mokkáskanál füstölt paprika

Ez a változat tökéletes pizzára, sült húsok mellé vagy mexikói ételekhez.

Olaszos paradicsomszósz

Az alapreceptet gazdagíthatod:

  • Oregánóval
  • Kakukkfűvel
  • Egy kevés balzsamecettel vagy vörösborral
  • Apróra vágott zellerrel és sárgarépával (raguszerű változat)

Ezt a változatot tésztaszósznak vagy lasagnéba is használhatod.

Sütőben sült paradicsomszósz

Ha intenzívebb ízre vágysz, próbáld ki a sütőben sült változatot:

  • A félbevágott paradicsomokat sütőpapíros tepsire teszed
  • Só, olívaolaj, fokhagyma, friss bazsalikom kerül rá
  • 180°C-on 1,5 órán át sütöd
  • Ezután turmixolod és üvegbe töltöd

Így karamellizált, édeskésebb szósz készül, amely kiváló mártásként is.

Zöldséges paradicsomszósz

A paradicsomhoz adj főzés közben:

  • Reszelt sárgarépát
  • Zöldpaprikát
  • Vöröshagymát
  • Egy kevés cukkinit

Ez a szósz gazdagabb rostban, laktatóbb, és ideális rakott zöldségekhez vagy rizs mellé.

Tárolás, eltarthatóság

A jól elkészített paradicsomszósz akár egy évig is eláll, ha:

  • Az üvegek megfelelően sterilek
  • A töltés forrón történt
  • A dunsztolás alapos volt
  • Nem nyitottuk fel az üveget

Felbontás után hűtőszekrényben 3–5 napig használható, de le is fagyasztható kisebb adagokban, ha nem használjuk el egyszerre.

Tippek és praktikák

Hogyan sterilizáld az üvegeket?

  • Mosd el alaposan az üvegeket és a fedeleket
  • Forrald őket 5–10 percig vízben
  • Vagy helyezd őket 120°C-ra előmelegített sütőbe 15 percre
  • Használat előtt teljesen szárítsd ki őket

A fedél ne legyen rozsdás, repedt, deformált – ez ronthatja a zárást és csökkenti az eltarthatóságot.

Milyen fűszereket használj?

A paradicsomhoz remekül illik:

  • Bazsalikom
  • Oregánó
  • Fokhagyma
  • Petrezselyem
  • Zellerlevél
  • Babérlevél
  • Bors
  • Kevés cukor, ha savanyú a paradicsom

Kerüld a túlzott sózást, inkább ízesíts a felhasználáskor.

Mi a különbség a paradicsomszósz és a paradicsompüré között?

A paradicsompüré (passata) általában csak sima, fűszerezetlen, sűrített paradicsom. A paradicsomszósz ezzel szemben fűszerezett, néha zöldségekkel, hagymával gazdagított késztermék. Mindkettő befőzhető, de a szósz használatra kész változat.

Mire használhatod a házi paradicsomszószt?

A felhasználás szinte végtelen. Íme néhány ötlet:

  • Paradicsomos tészta
  • Pizzaalap szósz
  • Paradicsomos káposzta
  • Lecsó
  • Rakott padlizsán
  • Húsgombóc paradicsomszószban
  • Shakshuka
  • Egytálételek, például ratatouille
  • Marinaraszósz
  • Rizses hús paradicsomosan

A szósz különösen jól működik akkor is, ha gyorsan szeretnél vacsorát – csak megmelegíted, és már tálalhatod is.
Jó étvágyat hozzá!

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close Search Window
Close